תזונה נכונה במהלך ההיריון היא אחד המפתחות החשובים ביותר להתפתחות תקינה של העובר ולבריאות האם. חשוב להתחיל בהקפדה על תזונה מאוזנת כבר מתחילת ההיריון ולשמור על כך לאורך כל התקופה. במאמר זה נסקור את העקרונות המרכזיים לתזונה מיטבית בהיריון.
חשיבות הוויטמינים והמינרלים בהיריון
חומצה פולית, ברזל וסידן הם המינרלים החיוניים ביותר בתקופת ההיריון. מומלץ לצרוך מזונות עשירים בחומצה פולית כמו ירקות ירוקים, קטניות ודגנים מלאים. ברזל ניתן למצוא בבשר אדום רזה, קטניות וירקות עליים, בעוד שמוצרי חלב הם מקור מצוין לסידן. מחקרים מראים כי צריכה מספקת של ויטמינים ומינרלים מפחיתה משמעותית סיכונים בהיריון.
סוגי מזון מומלצים לקראת בדיקת סקירה שלישית
בשלב זה של ההיריון לפני בדיקת סקירה שלישית, חשוב במיוחד להקפיד על תזונה מאוזנת.
יש לכלול בתפריט היומי:
– חלבונים איכותיים מביצים, דגים ועוף
– פירות וירקות טריים במגוון צבעים
– דגנים מלאים
– שמנים בריאים כמו אבוקדו ושמן זית
– אגוזים ושקדים (אם אין אלרגיה)
מזונות שיש להימנע מהם
חשוב להימנע ממאכלים העלולים להזיק לעובר:
– דגים המכילים כמות גבוהה של כספית
– ביצים לא מבושלות
– גבינות רכות לא מפוסטרות
– בשר לא מבושל היטב
– מזון מהיר ומעובד
שתייה והידרציה
שתייה מרובה חיונית במהלך ההיריון. מומלץ לשתות 8-10 כוסות מים ביום. יש להגביל צריכת קפאין ולהימנע לחלוטין מאלכוהול. מיצים טבעיים סחוטים יכולים להוות תוספת מצוינת לצריכת הוויטמינים היומית.
תוספי תזונה חיוניים
בנוסף לתזונה מאוזנת, רוב הנשים זקוקות לתוספי תזונה בהיריון:
– ויטמין D
– חומצה פולית
– ברזל
– מולטי-ויטמין להיריון
– אומגה 3
חשוב להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי תוספי התזונה המתאימים באופן אישי. תזונה נכונה, יחד עם מעקב רפואי סדיר, תתרום לבריאות האם והעובר לאורך כל ההיריון. מומלץ גם לשלב פעילות גופנית מתונה בהתאם להנחיות הרופא המטפל.